21 noiembrie 2008

Sanatatea mamicilor voastre

Deşi eram convins că am epuizat toate subiectele din perioada asta, iată ca uitasem unul dintre cele mai importante: sănatatea!
Am lucrat într-un institut medical, aşadar am putut vedea cum fiecare dintre impotenţii care au ajuns in Ministerul Sănatăţii a mai darâmat câte puţin din sistemul sanitar. Acum a venit rândul contabilului Nicolaescu să mai arunce un bolovan peste mormântul Sănătăţii. In inteligenţa-i desăvârşită, Măreţul Conducător al medicinei româneşti a stabilit nişte reguli stricte în ceea ce priveşte acordarea de reţete gratuite pentru copii. Şi anume că un medic specialist nu poate da mai mult de două reţete gratuite pe lună pentru un copil. Am avut ghinionul ca pruncul să mi se îmbolnăvească. Tuşea, medicul de familie nici nu s-a uitat la el (despre nesimţirea medicilor voi discuta ceva mai jos), aşa că l-am dus la medicul care m-a tratat în copilărie. Care mi-a dat antibiotic pentru doar doua zile, că atâta putea. După o zi jumătate, mie mi s-a terminat tratamentul, iar copilul încă mai behăia. îmi dă o nouă reţetă - pe ziua următoare, că nu putea să îmi prescrie în două zile consecutive! - cu un alt antibiotic. Care se termină tot după o zi jumătate. Normal, restul tratamentullui l-am plătit din buzunar, în timp ce farmacista se încrunta că luam antibiotic pentru copil fără reţetă. Păi care reţetă, când medicul NU ARE VOIE să îmi mai prescrie?!?!? Nota bene: Un alt pediatru îmi reproşase cu ceva timp în urmă că am întrerupt tratamentul cu antibiotic după 5 zile (când se terminase flaconul), spunând că orice tratament cu antibiotic, pentru a fi eficient, trebuie ţinut 7 zile! oare repetentului de la MS i-a comunicat cineva asta?
Acum nu înţelegeţi că am ceva cu Nicolaescu personal. Nu. Nu îl cunosc, nu ştiu cât de capabil e ca om. Dar am pretenţia ca atunci când te ştii prost (neştiutor) să te înconjori de oameni deştepţi. Or asta e regula pe care o încalcă. Lingăii şi profitorii nu sunt soluţia pentru a lăsa ceva în spate.
Colega mea de birou a avut o experienţă nefericită legată de spitale. După ce o săptămână a fost plimbată din secţie în secţie cu mama ei de vârstă înaintată, batrâna a murit. Nici până în acest moment nu ştie din ce motiv. Rând pe rând i-au tratat diferite simptome, dar nimeni nu s-a străduit să îi afle cauza. ş sunt sigur că unul din motive era că femeia era oricum în vârstă, deci ce rost avea să se mai agite să o scape!
Dar despre medici s-as putea scrie o carte faţă de care istoria Literaturii Române a lui Călinescu ar fi ziar! Unchi-miu s-a dus la medic cu o durere în cot, catalogată rapid ca reumatism de cei de la Ortopedie. Cum nici după tratament lucrurile nu s-au îmbunătăţit, s-a dus la un alt spital pentru o radiografie. Moment la care punga de puroi din cot a cedat. Normal, la spitalul respectiv i s-a acordat asistenţă medicală primară, urmând ca medicul de la ortopedie să continue tratamentul. Ei bine, nesimţitul a refuzat să se uite la pacient pe motiv că a îndrăznit să se ducă la un alt medic!!! Acelaşi lucru l-am păţit cu fi-miu, pe care după ce l-a văzut un medic specialist şi i-a prescris un tratament, l-am dus pentru control şi eventuală prelungire a tratamentului la medicul lui de familie. Şi ăsta s-a purtat de parcă aş fi fost singur. A dat recomandarea post-tratament a medicului specialist şi atât. Nici nu s-a uitat măcar în gura copilului!
Dar bomboana de pe coliva sănătăţii vine tot de la hiper-capabilul Nicolaescu: Vaccinul antiPapiloma. Ca o ţară bananieră din lumea a 3-a ce suntem, ne-am repezit ca fata mare în noaptea nunţii să vaccinăm fetiţele de clasa a 4-a cu un vaccin aprobat pe genunchi de SUA. Asta în ciuda suspiciunilor privind efecte adverse, unele fatale, semnalate in State. Momentan decizia vaccinării nu ma afectează personal, deoarece fi-mea e mult prea mică pentru a mă gândi ce o să fie peste 10 ani. Dar mi se pare un gest la fel de grav ca şi experimentele Dr. Mengele ca să implementezi la scală largă un vaccin insuficient testat. Personal, dacă voi ajunge în situaţia de a decide pentru sau împotriva vaccinului, aş condiţiona inocularea copiilor mei de inocularea benevolă, publică, a sinistrului sănătăţii Eugen Nicolaescu.

Niciun comentariu: