23 septembrie 2011

15 septembrie

Ma gandeam de ceva vreme sa scriu post-ul asta, insa mereu am gasit un pretext ca sa aman. Ma gandeam la cat de mult insemna 15 septembrie pentru mine pe vremea cand inca mai eram la scoala. Ce fior starnea evocarea temutei si in in acelasi timp asteptatei date! Doar ca in bajbaielile lui Ministerul Educatiei s-a gandit ca vina pentru marea masa de semianalfabeti umblatori pe plaiurile mioritice ar putea fi aceasta data, care avea dezavantajul ca nu pica mereu in aceiasi zi din saptamana! Asa ca mai bine stabilesc ei regula ca scoala incepe lunea indiferent de data propriu-zisa. Ca se mai duce pe pustii inca un simbol.. cu atat mai bine, ca omul n-are nevoie de simboluri! Ne ajung modelele ministrilor vag alfabetizati, parasutelor care confunda televiziunea cu clubul de noapte samd.
In schimb, cum anul acesta baiatul meu a inceput lungul si anevoiosul drum de scolar, am avut inca odata ocazia de a ma cutremura legat de tara in care traiesc: Primarul sectorului 2 (Ontanu parca) a considerat oportun sa trimita un mesaj catre scolile din sectorul pe care il pastoreste. A venit o tanti (va dati seama ca primaria a fost goala in acea zi?!) cu un mesaj de doua (2!!!) pagini scrise cu font de 12 (poate 14) si a citit "mesajul". Care era o insiruire de banalitati invelite intr-o limba de lemn cum nu am mai avut ocazia sa mai aud de pe vremea prea repede impuscatului. Mai oameni buni, daca tot nu aveti ce spune, de ce va mai chinuiti si ne chinuiti cu texte desprinse din stenogramele Congreselor PCR?!
In schimb fiecare scolar, fie ca e ortodox, catolic, budist, musulman, evreu sau scientolog are in programa ora de religie - ortodoxa, evident! Nu neg importanta unei educatii morale, desi in vremurile pe care le traim morala nu prea o mai vad aplicata. Insa ceea ce se preda nu are legatura cu morala! Este o inoculare aplicata unor copii fara discernamant de catre niste "profesori" inoculati la randul lor. Este un amalgam de idei in esenta bune bagat pe gat copiilor laolalta cu imagini de o violenta gratuita, de credinte nefondate si de idei care nu au nimic in comun cu percepte morale precum toleranta, prietenia, intrajutorarea etc. Da, parintii isi pot retrage copiii de la orele de religie ortodoxa! Ca sa le inlocuiasca cu ce? Ca sa ofere un motiv pentru ca micutul sa fie ostracizat de colegi si de profesori? Nu era mai normal ca ora de religie sa fie de fapt un curs de istoria religiilor, acelasi pentru toata tara, predat de oameni pregatiti in acest domeniu si neindoctrinati?

Niciun comentariu: