09 august 2011

Au, limba mea!

Frati romani, stiu ca suntem in secolul vitezei, stiu ca si in alte tari tendinta este ca accentul sa se puna pe continut si mai putin pe corectitudinea exprimarii, insa ma ingrozesc cand vad inclusiv in media cum se macelareste limba romana! Cred ca deja raposatul Pruteanu a facut un triplu axel si un dublu tulub in mormant!
Deunazi o duduie reporter la (i)Realitatea FM zicea ceva de genul (citez aproximativ din memoria mea fabuloasa) "preturile vor creste mai putin" cand mesajul era ca preturile vor scadea. O proaspat cazuta (sper) la bacalaureatul de anul asta se lamenta ca a simtit un "inconfort" cand aparatul cosmeticienei o mutila. Samd, ca exemplele sunt infiorator de multe.
Bun, ca incultii sunt multi si numarul lor e in crestere.. m-am cam resemnat! Insa azi citesc ca Centrul pentru Monitorizarea si Combaterea Antisemitismului din Romania cere Academiei Romane schimbarea definitiei cuvantului "jidan" din Dictionarul explicativ al limbii romane, deoarece ar fi peiorativ. In 1998 era definit ca familiar/peiorativ. in 2009 era definit ca familiar. Eu propun scoaterea lui cu totul din DEX. Alaturi de "tigan", "nazist", "arab", "asiatic", "indian", "nordic", "negru", "homosexual". Ca doar toate pot lua conotatii jignitoare in anumite contexte! Mai oameni buni, nu spun ca un cuvant e bun sau rau, insa am impresia ca unii chiar nu au ce face pe lumea asta si inventeaza motive de a se baga in seama! Mai bine puneti mana si faceti ceva pentru imbunatatirea REALA a imaginii comunitatii pe care o reprezentati in loc sa stati sa lingeti hatoage pentru a va justifica salariile! Indiferent ca sunteti evrei, rromi (desi mie mi se pare mai familiar si mai prietenos "tigan"), homosexuali, inchinatori la luna! Nu ma priveste ce limba vreti sa vorbiti, nu ma intereseaza ce faceti in dormitor! Nu vreau sa ma agat de fapte petrecute acum doua mii de ani sau acum o luna! vreau sa vad oameni! Si vreau ca oamenii sa isi aduca o contriburie REALA la evolutia omenirii. Sa stergi de praf o placuta de firma NU este o contributie la progres. Sa povestesti ca strabunicul lui Fritz l-a bagat in lagar pe strabunicul lui Itic NU contribuie la o lume mai buna! E ca in bancul la cu Gheorghe care alerga sa ii ia gatul lui Atila ca strabunicii ultimului l-au omorat pe Avram Iancu, fapta de care Gheorghe aflase acu'! Si cui ii foloseste? Mie in niciun caz! As prefera ca evreii, nemtii, botswanezii, chinezii (si poate si romanii, dar mi-e ca s-ar alege praful!) sa se adune sa faca ceva util lumii in care ne balacim cu totii

Niciun comentariu: