15 aprilie 2011

ganduri despre viitor

Pentru o secunda, astazi m-am simtit din nou ca la scoala. Sentimentul a fost generat de o tema propusa de cei de la connect: Scrie pe blogul personal un articol pe tema „Cum crezi tu că va arăta viitorul telefoniei mobile?”. Si fara sa vreau, am inceput sa ma gandesc pe aceasta tema, chiar daca nu am veleitati de futurolog.
Intr-o lume in cere piata a inceput sa fie dominata de gadgeturi din ce in ce mai complexe, iti pui problema daca se va pastra trendul actual sau lumea se va intoarce la simplitate. Daca lumea va prefera device-uri all-in-one sau isi va separa activitatile intre mai multe dispozitive specializate. Pana de curand lucrurile erau clare, tendinta fiind ca smartphone-urile sa scoata de pe piata telefoanele clasice. Tot mai multi utilizatori au migrat de la telefonul obisnuit, dispozitivul care permitea apeluri, sms-uri si navigarea pe anticul WAP catre "telefoanele" cu functionalitati noi, de birou integrat: aplicatii de tip office, navigare pe internet la viteze superioare, multimedia, GPS, conexiuni 3G si GPRS. Practic utilizatorul a inceput sa isi poarte cu el biroul. Si utilizatorul a fost multumit, desi noile functionalitati inghesuite pe un display de dimensiuni cat sa faca dispozitivul portabil generau disconfort. Bine, a existat notebookul, care integra toate functionalitatile office si multimedia, dar cu un pret: este greu si are autonomie redusa.
Apoi a venit Apple si a scos un dispozitiv inovator: iPad-ul. Si utilizatorul a vazut ca experienta sa poate fi imbunatatita: avea in maini, la o dimensiune si greutate rezonabile, un centru multimedia si office cu o portabilitate mult sporite. Totul pe un ecran suficient de mare incat sa nu mai fie frustrant si cu o conectivitate care justifica migrarea de la notebook la noul dispozitiv. Acesta a fost punctul din care piata a evoluat intr-o directie noua. Batalia s-a mutat pe noua piata, marile firme IT&C incercand sa exploateze noul concept. Tabletele au devenit noul trend, neexistand luna in care sa nu auzi de lansarea unui nou device. Piata a devenit extrem de ofertanta, incercand sa acopere o gama cat mai larga de consumatori. Poti gasi device-uri mono si multi-touch, poti gasi conectivitare 3G si GPRS sau doar WiFi, poti gasi dispozitive doar cu putin mai inteligente decat un ebook reader si dispozitive care pot concura cu notebookuri premium. Exista o groaza de producatori care se zbat sa iasa din umbra "monstrilor" Apple si Samsung, astfel incat sa anunti un castigator e deocamdata hazardat. In acest timp, din vedeta, smartphone-ul a inceput sa se lupte sa iasa din umbra, intr-o lupta pe care eu o vad pierduta. Din prietenul de departe de casa a devenit solutia de criza. Va disparea smartphone-ul? nu stiu. Probabil ca nu, insa dat fiind ca nu va putea concura cu beneficiile oferite de displayul mult mai mare al tabletei, nu cred ca va mai evolua in ritmul initial. Nu mai are loc de dezvoltare. Va primi procesoare mai puternice, sisteme de operare si ecrane mai bune. Insa nu va mai reprezenta prima optiune cand te gandesti sa iti cumperi un device nou pe care sa il poti purta dupa tine in deplasari.
Pe de alta parte, s-ar putea ca un castigator neasteptat (si probabil pe termen scurt) al acestei lupte sa fie telefonul clasic. Gestul de a duce receptorul la ureche pentru a avea o discutie privata nu va putea fi oferit de noile tablete, chiar daca faptul ca pot fi conectate la reteaua de comunicatii mobile permite conversatii in timp real. Deocamdata dispozitivul care poate fi purtat in buzunarul jeansilor nu va muri. Probabil insa ca acest dispozitiv va supravietui, poate se va simplifica, revenind la functionalitatile de baza. Probabil se va integra cu tabletele, devenind o anexa a lor. De murit nu cred ca va muri, dupa drumul lung parcurs de la primul Hello pana in zilele noastre. Fie si pentru ca intimitatea si fidelitatea audio oferita de telefonul propriu-zis nu poate fi oferita de un dispozitiv care trebuie tinut la o oarecare distanta.
Pentru una din functionalitatile telefoanelor actuale insa nu vad viitor: dualsim-ul, care teoretic ar trebui sa elibereze utilizatorul de "tirania" retelei de telefonie. Au aparut telefoane dual, quad si chiar cu 6 (hexa?) sim-uri. Totusi piata comunicatiilor mobile tinde sa scada costurile apelului, in asa fel incat costul a doua abonamente incepe sa nu mai fie compensat de costurile generate de comunicatia inter-retele.
Ah, si era sa uit de o alta lupta care se da in zilele noastre, intre sistemele de operare! Acum 2 ani, cand discutai de smartphone te gandeai la Windows Mobile. Nou-aparutul Android era privit cu circumspectie, ca un experiment care putea avea un succes rasunator sau un esec lamentabil. Intre timp Android-ul castiga teren si se maturizeaza, tragand dupa el evolutia sistemelor de operare concurente: Windows 7 cu varianta sa mobila si iOS-ul de la Apple. Lupta se poarta atat pe frontul tabletelor cat si pe cel al smartphoneurilor. Si devine din ce in ce mai interesant de urmarit dinamica noilor aparitii. Eu as miza in clipa asta pe Android, insa rezultatul este deschis inca.
Oricum, urmariti bataliile care urmeaza. Se anunta lucruri interesante, din care eu zic ca noi, utilizatorii finali vom avea de castigat.

Niciun comentariu: